Favoriterna

David Högberg, Team Blekinge utnämner loppets favoriter:

Som vanligt tänkte jag plocka ut lite favoriter till Jämjöhalvan och det har blivit många timmars googlande för att hitta godbitarna bland de hela 236 anmälda. Jag kan glädjande nog konstatera att det inte bara är många startande utan även väldigt många duktiga löpare så här har ni uppsnacket till Jämjöhalvan 2012.

Daniel Berggren

Herrar halvmarathon
På denna distansen är det väldigt många bra löpare så därav kommer jag nämna hela nio(!!) löpare i uppsnacket vilket är nytt rekord.

 • Förra årets segrare Daniel Berggren kommer glädjande nog till start även i år. Efter en enorm utveckling de senaste åren har kurvan planat ut något i år men 1:12:27 på en halvmara i Holland och 1,52 på Lidingöloppet är tider inte långt från Sverigeeliten. Daniel springer alltid bra här i Jämjö så jag blir inte förvånad om han levererar en riktigt bra tid.
 • Andreas Hoberg Kalmarsund var riktigt het i våras med segrar på både Blodomloppet och VM-milen på 33min och har efter det tränat stenhårt. Andreas trivs dock bättre på de kortare distanserna men får han allt att stämma kan han absolut springa ner mot 1,14.
 • Anton Elmström Högby IF är en ung lovande kille som sprungit väldigt bra på milen i år men bl.a. 34:12 på Blekinges DM på 10000m (utom tävlan). På halvmaran har det inte gått lika bra med 1,19 som bäst men han har kapacitet för betydligt bättre tider.
 • Kristoffer Tilderkvist Ryssberget IK tävlar sparsamt men är en lurig löpare som inte går att räkna bort. Förra årets 1,12 på Veberödsrundan fick i alla fall mig att sätta kaffet i halsen och kanske är det återigen dags för ett resultat som får mig att tappa hakan.
 • Tobias Ingvarsson och Johan Palmkvist

  Johan Palmqvist Vegan Runners är en löpare som har gått framåt väldigt i år med ett flertal tider på 34min på milen. Halvmaraperset från förra årets Jämjöhalva 1:16:13 är dock fortfarande intakt men Johan som är en duktig hänglöpare kommer garanterat att göra en riktigt bra insats nu när startfältet är så starkt.
 • Johan Tärnhuvud Team Blekinge har tävlat mycket och framgångsrikt detta året med bl.a. låga 35min på milen och 1,17 på halvmaran. Johan verkar dock vara lite sliten så frågan är om han klarar av att mobilisera de sista krafterna och klämma till med ett nytt bra resultat.
 • Christian Malmström KSS tävlar sällan i löpning utan föredrar triathlon men när han väl kommer till start springer han alltid bra. Årets bästa resultat kom på kustmaran där han helt utan draghjälp sprang in på fina 2,42. På hans enda halvmara i år sprang han på 1,16 tidigt i våras där han som vanligt kom mycket starkt på andra halvan.
 • Tobias Ingvarsson Högby IF gjorde troligtvis sitt livs lopp förra året när han sprang in som trea på 1,16. Detta året har han visat lika bra form men upprepar han förra årets tid kommer det räcka långt.
 • Albin Ingmarsson Kyrkhult är en ny ung blekingekille som tagit ett stort steg framåt i år. På göteborgsvarvet var han snabbaste bleking med sina 1:16:22 och han har även hunnit med att vinna halvmaran i både Kristianopel och Bromölla.
 • David Högberg Team Blekinge har egentligen ingenting med favoritsnacket att göra men får hänga med på gamla meriter där han tidigare plockat hem tre segrar. Träningsmängden är betydligt mindre i år men han gör sällan bort sig så topp fem är ingen omöjlighet om några faller ifrån.

Albin Ingemarsson

Tips
1 Daniel Berggren Trollhättans IF
2 Kristoffer Tilderkvist Ryssberget
3 Johan Palmqvist Vegan Runners
4 Andreas Hoberg Kalmarsund
5 Albin Ingmarsson Kyrkhult
Jokrar Christian Malmström KSS, Johan Tärnhuvud Team Blekinge, Tobias Ingvarsson Högby IF, David Högberg Team Blekinge

Damernas halvmarathon

 • Dorcas i täten under Påsksmällen tidigare i år. Bilden lånad från http://www.friidrott.se.

  Ingen har väl kunnat undgå att vi på denna distansen har en riktig klasslöpare till start. Dorcas Cheserek, kenyanskan som tävlar för Enhörna IF är givetvis hela tävlingens klart bästa löpare. På Göteborgsvarvet i våras var hon tia på 1,16,25 och nyligen sprang hon Hässelbyloppet (en mil) på 34,23. Frågan är inte om hon ska vinna utan hur många män som lyckas slå henne.
 • Sandra Södergren Gnistan har gjort sin bästa säsong på länge med bl.a. fina 38:14 på VM-milen i våras. Sandra har dock aldrig riktigt fått till det på halvmaran även om perset från förra årets jämjöhalvan på 1,26 skulle vara en drömtid för många.
 • Emilia Ohlin Trollhättans IF visade lite sviktande form i våras men efter flytten till Trollhättan i höst har hennes utveckling fullständigt exploderat. På Hylleplansmilen i Norge sprang hon på sanslösa 36,41 och belönades med en plats i F19 laget på nordiska mästerskapen i terräng där hon blev fin nia. Emilia aldrig sprungit någon halvmara tidigare så det ska bli intressant att se vad hon kan göra på den distansen.
 • Dessa tre kommer ingen kunna rubba på men vi har en hel del kompetenta löpare där bakom som hemmalöparen Jannike Åkesson som i år slagit pers på både milen (41:23) och halvmaran (1:32:42) och laddat stenhårt inför årets lopp.
 • Flerfaldiga vinnaren Siv Persson Målilla-Mörlunda SKI kommer också till start och även hon har visat god form i år med bl.a. 1:31:36 på smålands VDM i halvmarathon.
 • Emilia Ohlin

  Lena Jakobsson Glasrikets Running Club är även hon en duktig långlöpare. Debuterade på maran i år med fina 3,24 och sprang nyligen Lidingöloppet på 2,31.
 • En spännande joker har vi också i Mollie Nohave Team Blekinge som för några år sedan sprang under 1,30 och kan överraska nu när hon äntligen tävlar på hemmaplan.

Tips
1 Dorcas Cheserek Enhörna IF
2 Emilia Ohlin Trollhättans IF
3 Sandra Södergren Gnistan
4 Siv Persson Målilla-Mörlunda SKI
5 Jannike Åkesson Team Blekinge
Jokrar Lena Jakobsson, Glasrikets RC, Mollie Nohave Team Blekinge och Maria Magnusson Team Blekinge.

10km herrar
Här var startfältet länge väldigt anonymt men den senaste veckan har det ploppat upp det ena intressanta namnet efter det andra.

 • Adelegn Zewdu

  Tomas Olsson Högby IF är en duktig löpare som var riktigt på gång för några år sedan men sedan haft väldiga skadeproblem. Trots att kroppen inte riktigt håller för de riktigt höga träningsmängderna kan han dock fortfarande prestera högklassiga tider vilket han inte minst visade på VSM i halvmarathon i år där han med sina 1:12:21 endast hade elitlöparen Fredrik Uhrbom före sig i sin åldersklass.
 • Mikael Bäcklund tillhör fr.o.m. i år också Högby IF och har visat en imponerande jämnhet med flera tävlingar strax under 35min på milen. Snokar man lite i hans
 • träningskalender (tur att funbeat finns) är det inte många löppass per vecka men snabb är han ändå.
 • Adelegn Zewdu UF Contact är troligen blekinges mest lovande löpare och kommer också till start. Oftast går han ut stenhårt utan att riktigt kunna hålla den farten men hans 34:22 på DM 10000m i somras är en riktigt bra tid av en 15 åring. Har ni möjlighet så kolla in grabbens löpsteg som är något av det vackraste jag sett.
 • Björn Pettersson KA2IF för de flesta mer känd som KB är en riktig löparprofil här i blekinge och måste nämnas. Träningsmängden har sjunkit med åren men senast i år sprang han på 36min på DM 10000m och med ett som vanligt väldisponerat lopp kommer han garanterat hamna högt upp i resultatlistan.
 • Johan Porshult Team Blekinge har haft skadeproblem i år och började först för någon månad sedan att löpträna. Johan är dock extremt lättränad och brukar inte behöva speciellt många träningspass innan han är nere på 36min på milen.
 • Stefan Karlsson

  Stefan Karlsson Team Blekinge gjorde en riktigt bra fjolårssäsong med 34min på milen och 1,15 på halvmaran. Detta året har han dock besvärats av en fotskada men nu verkar han vara på gång och kanske kan han utmana om fjärdeplatsen.

Tips
1 Tomas Olsson Högby IF
2 Mikael Bäcklund Högby IF
3 Adelegn Zewdu UF Contact
4 Johan Porshult Team Blekinge
5 Stefan Karlsson Team Blekinge
Jokrar Björn Pettersson KA2IF, Daniel Bergendahl IK NocOut, Stefan Karlsson Team Blekinge och Lars Holmberg Karlskrona Simsällskap

Damer 10km
Lite tunnare med vassa löpare på denna sträckan men några löpare som höjer sig över mängden hittade jag iallafall.

 • Pauline Lindgren (klubblös) har vunnit den tidigare kvartsmaran ett flertal gånger och brukar vara stabil på tider kring 43-44min och får hållas som favorit till segern.

  Hanna Södergren på Silpingeloppet. Bilden lånad från bltsydostran.se.

  Sprang riktigt bra i Kristianopel i år där hon kom tvåa bakom Sandra Södergren.
 • Hanna Södergren Gnistan har imponerat på sin favoritdistans 5km i år med tider strax över 20min. På 10km tävlar hon nästan aldrig men sett till kapaciteten på 5km borde hon kunna ge Pauline en match om segern.
 • Marie Svensson Team Blekinge är inte ännu anmäld (vägrar föranmäla sig för att slippa vara med i uppsnacket) men kommer troligtvis till start. Är ännu inte fulltränad efter en skada men har tillräckligt hög kapacitet för att kunna knipa tredjeplatsen.

Tips
1 Hanna Södergren Gnistan
2 Pauline Lindgren
3 Marie Svensson Team Blekinge
Jokrar resten av fältet

Annonser

En reaktion på ”Favoriterna

 1. Ping: David utnämner favoriterna « Jämjöhalvan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s