Favoriterna 2013

Uppsnack Jämjöhalvan 2013

Med 401 föranmälda löpare är det inte helt lätt och plocka ut favoriterna men efter grundliga efterforskningar så tror jag mig ha hittat guldkornen. Glädjande nog så är det inte bara bredden som hittat till Jämjö utan vi har även i år några stycken elitlöpare och bra topp i samtliga klasser.

Herrar halvmarathon
Johan Larsson Strömstads LK har i år etablerat sig som en av Sveriges bästa löpare och är också en av de som tränar hårdast samtidigt som han mäktar med ett heltidsjobb! På SM 10000m blev det mäktiga 29,40 och nu satsar han allt på att göra en riktigt bra tid även på halvmaran. Det är i alla fall en stor ära att Johan kommer till lilla Jämjö och med tanke på att han tidigare gjort 1,06,54 på distansen kan det bli ett svårslaget banrekord.
Daniel Berggren Trollhättans IF har vunnit de två senaste åren och kommer glädjande tillbaka även i år. Danne som framförallt haft en lysande höstform med en 20 plats på lidingöloppets 30km och 21 plats på terräng SM är nu fast besluten på att sänka sitt personrekord 1,12,19 och då snackar vi inte sekunder utan minuter!
Anton Rehn Högby IF överraskade stort förra året när han utmanade Daniel om segern och sprang in på nya perset 1,12,50. Detta året har han redan hunnit med att ta sig under 33min på milen vilket vittnar om att även han kan springa under det gamla banrekordet med en bra dag.
Tobias Ingvarsson Högby IF sprang nyligen Frankfurt marathon på 2,49 och är uppenbarligen i bra form. Trivs i Blekinge där han har satt både sitt mil/halvmarapers så faller någon ifrån så aspirerar han på en pallplats.
Andra intressanta löpare är Ken Slättengren Högby IF, Stefan Karlsson Team Blekinge och Filip Kroon Team Blekinge
Tips
1 Johan Larsson
2 Daniel Berggren
3 Anton Rehn
4 Tobias Ingvarson
5 Stefan Karlsson
Damer halvmarathon
Även bland kvinnorna hittar vi en elitlöpare som dock inte många känner till. Jessica Kihlström Högby IF är också ganska färsk som elitlöpare och det var först i somras som hon skrev på för ölandsklubben och började springa löptävlingar. Hittar ingen genomförd halvmara men hittills i år har hon nionde tid i Sverige på 10000m på 35,40 så en tid under 1,20 kan vi nästan garantera.
Sandra Södergren Gnistans IF som förra året var trea på distansen väljer även i år halvan. Bästa resultatet kom på SM 10000m där hon sprang på 36,48 som placerar henne som 16:e i Sverige i år. Jag har dock svårt och se att hon ska kunna hota Jessica men en tid ner mot 1,21-1,22 har hon absolut kapacitet för.
Siv Persson Målilla-Mörlunda SKI som vunnit jämjöhalvan två gånger på den gamla banan ser ut att plocka hem tredje platsen. Har i år varit under både 40min på milen och 1,30 på halvmaran så jag ser inte att någon ska kunna hota hennes pallplats.
En intressant duell kommer vi sedan kunna följa mellan tre hemmalöpare där Jannike Åkesson har det bästa perset, Pauline Jeppsson den bästa formen och Elina Wahlberg den mest meriterade tränaren (Martin Söderberg).
Tips
1 Jessica Kihlström
2 Sandra Södergren
3 Siv Persson
4 Jannike Åkesson
5 Pauline Jeppsson
Herrar 10km
På denna distansen har vi ingen självklar favorit och är därför lite svårtippad. Den mest meriterade löparen är givetvis Martin Söderberg Team Blekinge som under sin elitsatsning sprang 10000m på 30,04. Detta året har han mest agerat ankare i teamets duktiga stafettlag men har ökat på träningsmängden sista månaden och gör nu en intressant start.
Mikael Bäcklund Högby IF sprang till sig en tredje plats förra året på perset 34,12. Detta året har han inte varit riktigt lika snabb men hittar han förra årets form så kan han utmana om segern.
Unge Kalle Berglund UF Contact gör nu sin sista tävling som blekingelöpare innan han skriver på för Spårvägen. Kalle har mest gjort sig känd som en grym 800m löpare med bland annat JSM guld och seger i finnkampen (ungdomslandskampen). Han kan dock även springa bra på längre distanser vilket han visade bla på Kyrkstafetten där han vann sin sträcka. Har ännu ingen tid på 10km men det är ingen man vill ha med sig in på upploppet.
Philip Persson Team Blekinge är framförallt orienterare där han tillhör toppskiktet i Sverige i sin åldersgrupp. Att han ska vara med och slåss om segern är kanske lite mycket begärt men för bara några veckor sedan så slog han Söderberg på KM15000m så han blir en intressant outsider.
Andra intressanta starter gör triathleten Per Fransson Karlskrona Simsällskap, Pilip Johansson Karlskrona Simsällskap, Johan Porshult Team Blekinge och blott femtonårige Olle Meijer som debuterar för Team Blekinge.
Tips
1 Kalle Berglund
2 Martin Söderberg
3 Mikael Bäcklund
4 Philip Persson
5 Johan Porshult
Damer 10km
Emilia Ohlin Trollhättans IF kanske inte haft en lika lysande säsong som förra året med landslagsuppdrag och 36 min på milen men känns ändå som en given segrare i detta sällskapet. En 6:e plats på terräng SM (K22) sprang hon till sig på den knallhårda banan i Falun för några veckor sedan så synd och säga att formen är dålig.
Terese Friman Glasrikets RC har varit under 40min på distansen även om det var några år sedan. Hon håller dock fortfarande en hög nivå och borde kunna hålla undan för andra platsen.
Hanna Södergren FIF Gnistan vann här förra året på 42:23. Att hon ska få behålla banrekordet ser det inte ut som men ett nytt pers på distansen är inom räckhåll för denna 16åriga löpartalang.
Hittar sedan inga fler självskrivna favoriter men troligen tar fotbollspelaren Jessica Fridlund Davidsson axa sports club fjärde platsen om hon upprepar sina 43min som hon gjorde i Skanör.
Sedan kan jag inte låta bli och nämna den nyblivna mamman Marie Svensson Team Blekinge som mycket väl kan springa till sig en topp-fem placering om hon får barnvakt och slipper springa med vagnen.
5km Jämjöhallenloppet
Detta är ingen tävlingsklass och får därför inget tips. Måste ändå nämna Julia Strågegård Team Blekinge som på Kristianopel runt var snabbast på 5km med sina 21,01 och då är tjejen född 99!

Annonser

2 reaktioner på ”Favoriterna 2013

  1. Tyvärr Johan kommer inte han ska representera Sverige i NM terräng på Island, så hoppas Daniel kommer att stå högst upp på pallen.

    • Ja, det är jätteroligt för Johan att han fick chansen och vi önskar honom lycka till! Förhoppningsvis syns han i Jämjö något annat år. Daniel ser ut att ha goda chanser att försvara sin titel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s