David summerar Jämjöhalvan 2012

David Högberg, Team Blekinge, summerar första upplagan av nya Jämjöhalvan:

Årets Jämjöhalva är avklarad och med 304 anmälda och 253 fullföljande har vi återigen slagit deltagarrekord. Själv var jag rädd att den familjära stämningen skulle försvinna med flytten av tävlingscentrum ner till byn men det var samma sköna tugg innan efter och under tävlingen som alltid. Bara en sådan sak att det kändes helt naturligt att gå fram till allsvenska fotbollsspelaren Tobias Grahn och snacka lite skit innan start säger väl allt om stämningen (Tobias sprang förövrigt riktigt bra med sina dryga 1,41). Så till tävlingen.

Herrarnas halvmarathon

Här var det på förhand ett riktigt bra startfält och även om det blev några som inte kom till start så blev det ändå riktigt bra klass på loppet. Redan efter några hundra meter hade en tät-trio ryckt sig loss med Daniel Berggren Trollhättan, Andreas Hoberg Kalmarsund och Anton Elmström Högby som turades om att dra. Första milen gick på 33,47 och Daniel som var klar favorit på förhand började så sakta inse att det skulle bli en jobbig förmiddag eftersom hans medtävlande tydligen inte bara skulle nöja sig med att putsa sina pers (båda hade 1,15 sedan tidigare) utan vara ofina nog att utmana om segern. Vid den tredje varvningen gjorde Andreas ett försök att gå loss men Anton täppte till luckan och någon kilometer senare var även Daniel i kapp. Sedan är det lite tvetydigt om vad som hände för Andreas och Anton påstår att Daniel gick upp och satte in ett jätteryck vilket är något som Daniel inte alls vill känna sig vid men han kom loss i alla fall och kunde hålla undan till nya perset 1:12:19. Tvåa blev Anton halvminuten efter och han nöjde sig inte bara med att persa på halvmaran utan sprang också sin snabbaste mil i ”karriären”. Lyckligast i mål var kanske ändå trean Andreas som haft en jobbig säsong men nu äntligen fick till det och verkligen strålade av glädje tillsammans med sin coach Martin Söderberg.

Där bakom hamnade Kristoffer Tilderkvist Ryssberget i ett vakuum men höll ändå ihop det riktigt bra med sina 1:14:38.

Kampen om DM-guldet var oviss ända in på upploppet då den gamle David Högberg Team Blekinge satte in stöten med sina patenterade älgakliv (ett rykte säger att Christian Olssons svenska trestegsrekord slogs) och flöt ifrån unge Albin Ingmarsson Kyrkhult till seger dock några sekunder efter den kvinnliga segrarinnan.

Tips

Tips Utfall
1 Daniel Berggren Trollhättans IF 1 Daniel Berggren Trollhättans IF
2 Kristoffer Tilderkvist Ryssbergets IK 2 Anton Elmström Högby IF
3 Johan Palmqvist Vegan Runners 3 Andreas Hoberg FI Kalmarsund
4 Andreas Hoberg FI Kalmarsund 4 Kristoffer Tilderkvist Ryssbergets IK
5 Albin Ingmarsson Kyrkhults SK 5 David Högberg Team Blekinge
Jokrar Johan Tärnhuvud Team Blekinge 6 Albin Ingmarsson Kyrkhults SK
David Högberg Team Blekinge 7 Christian Malmström KSS Triathlon
Anton Elmström Högby IF Johan Palmqvist DNF
Christian Malmström KSS Triathlon Johan Tärnhuvud DNS
Tobias Ingvarsson Högby IF Tobias Ingvarsson DNF

Summering: Nja, här missade jag helt Anton och misstog mig på en hel del andra placeringar så ej godkänt.

Damernas halvmarathon

Dorcas Cheserek Enhörna hade förhoppningar innan start att slå sitt pers (1,16,25) men precis som Tilderkvist fick hon den otacksamma uppgiften att springa näst intill hela loppet själv. Länge låg hon väldigt bra till tidsmässigt men i sin ensamhet orkade hon inte riktigt hålla ihop det på de sista två varven. 1:17:36 blir dock ett väldigt svårslaget banrekord rekord om hon inte kommer tillbaka nästa år.

Emilia Ohlin Trollhättan som i dagarna blev uttagen att vara med på EM i terränglöpning i F19 gjorde en intressant debut på sträckan. Hon visade dock ingen som helst orutin utan sprang ett väldisponerat lopp och tog sig i mål på tiden 1:23:41 vilket förövrigt placerar henne på plats 25 på den svenska årsbästalistan.

Sandra Södergren Gnistan fick aldrig riktig närkontakt med Emilia men lyckades ändå sänka sitt pers från året innan med några sekunder och in på 1:26:01. Med det tog hon även hem DM-guldet i överlägsen stil.

Siv Persson Målilla-Mörlunda och Jannike Åkesson Team Blekinge gjorde sedan sitt jobb för att mitt tips skulle gå in med att springa på tider runt årsbästat.

Tips Utfall
1 Dorcas Cheserek Enhörna IF 1 Dorcas Cheserek Enhörna IF
2 Emilia Ohlin Trollhättans IF 2 Emilia Ohlin Trollhättans IF
3 Sandra Södergren FIF Gnistan 3 Sandra Södergren FIF Gnistan
4 Siv Persson Målilla-Mörlunda SKI 4 Siv Persson Målilla-Mörlunda SKI
5 Jannike Åkesson Team Blekinge 5 Jannike Åkesson Team Blekinge
Jokrar Lena Jakobsson Glasrikets RC 6 Lena Jakobsson Glasrikets RC
Mollie Nohave Team Blekinge 9 Maria Magnusson Team Blekinge LF
Maria Magnusson Team Blekinge Mollie Nohave DNS

Summering: Vad ska man säga? Jag är ett geni!!

Herrar 10km

Jag sprang på Adelegn Redwu innan start och gav han rådet att hänga på Tomas Olsson Högby och inte skena iväg i sedvanlig maner och han följde rådet ända fram till de sista kilometrarna när Tomas ökade trycket och kunde segla i väg och vinna på fina 33:25 tjogotalet sekunder före. Blott femtonårige Adelegn var dock inte så ledsen för det när han nu satte ett nytt pers på milen och jag hoppas verkligen att tränarna i Contact tar väl hand om denna talang för han kan gå hur långt som helst med rätt stöttning.

Mikael Bäcklund Högby valde att inte gå med tätduon utan valde sin egen fart och på det andra varvet närmade han sig de framförvarande något men hann inte ifatt. Nytt pers med ca 30sek är ändå ett gott dagsverke för Högbylöparen.

Bakom kampen om pallplatserna var det tre Team Blekingelöpare som gjorde upp om placeringarna 4-6 och där var som väntat Johan Tärnhuvud starkast halvminuten före Johan Porshult med Stefan Karlsson ytterligare tjugotalet sekunder efter.

Annars oväntat bra bredd i år med hela tolv löpare under 40min.

Tips Utfall
1 Tomas Olsson Högby IF 1 Tomas Olsson Högby IF
2 Mikael Bäcklund Högby IF 2 Adelegn Redwu UF Contact
3 Adelegn Redwu UF Contact 3 Mikael Bäcklund Högby IF
4 Johan Porshult Team Blekinge 4 Johan Tärnhuvud Team Blekinge
5 Stefan Karlsson Team Blekinge 5 Johan Porshult Team Blekinge
Jokrar Björn Pettersson KA2IF 6 Stefan Karlsson Team Blekinge
Lars Holmberg KSS 9 Lars Holmberg KSS
Daniel Bergendahl NocOut Björn Pettersson DNS
Daniel Bergendahl NocOut

Summering: Adelegn var lite starkare än vad jag trodde och Tärnhuvud efteranmälde sig men rätt så nära var jag iallafall.

Kvinnor 10km

Här blev det som väntat en duell mellan Pauline Lindgren klubblös och Hanna Södergren Gnistan. Hanna som i princip bara tävlar på milen i Jämjö visade sig dock vara den starkaste för dagen och sprang in på ett nytt pers med tiden 42:23. Pauline visade dock återigen att hon är Blekinges bästa klubblösa löpare med sina 44 min men läser du det här så ring mig på 0705980724 så ska vi ändra på det till nästa år.

Tredje platsen plockade Växjötjejen Corinne Wöstmann hem på dryga 46min.

Ulrika Skagert Team Blekinge avslöjade lite kaxigt vid anmälan att hon var ute efter tredjeplatsen i tävlingsklassen och även om delar av tävlingsledningen försökte dämpa hennes förväntningar infriade hon dem efter en spurtduell med Filippa Lundgren Team Blekinge och Annika Hallsten KSS. Nu tänker ni kanske att blev hon inte fyra men eftersom Pauline inte har någon klubb så hamnar hon i motionsklassen så det är endast i mitt tips/utfall hon står som tvåa.

Tips Utfall
1 Pauline Lindgren 1 Hanna Södergren FIF Gnistan
2 Hanna Södergren FIF Gnistan 2 Pauline Lindgren
3 Marie Svensson Team Blekinge 3 Corinne Wöstmann Växjö LK
Jokrar resten av fältet 4 Ulrica Skagert Team Blekinge
5 Filippa Lundgren Team Blekinge
Marie Svensson DNS

Summering: Hanna överraskade mig lite med att vara lite starkare än vad jag trodde annars var det inte så mycket till tips att kommentera.

Där har ni en liten summering över Jämjöhalvan 2012. För er som nu går in i en djup kris eftersom det är ett helt år till nästa tävling så kan jag ge er ett tips i er krishantering. Nästa år kommer det nämligen arrangeras en tävling på den gamla Jämjöhalvans bana (datum ännu inte satt men någon gång i mars-april) enbart för att lindra er abstinens (jag kommer antagligen få på pälsen för det här eftersom inte ens styrelsen känner till detta men jag gillar att leva farligt). Så träna flitigt i vinter så ses vi om några månader igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s